Stránky

15 mája, 2015

Jamie Oliver a jeho FoodRevolutionDay

A je to tu!!! Dnes je 15.5. 2015 a pre Jamieho Olivera je to veľký deň, avšak nie len pre neho! Je to veľký deň pre celý svet, pre všetkých ľudí, ktorím záleží na zdraví detí a tým aj zdraví budúcich generácií.

Asi sa nenájde človek, ktorý by nepoznal Jamieho Olivera. Jamie je britský kuchár, autor kuchárskych kníh, moderátor a podnikateľ v gastronómii. Je mediálne veľmi známy a populárny a práve toto využíva pre úspešné zrealizovanie svojich globálnych kampaní, v ktorých bojuje proti obezite detí a pre lepšie potravinové vzdelávanie. 

Najväčší projekt Jamieho - Food Revolution začal ako televízny seriál na ABC, v roku 2010. Bežal do leta roku 2011. Jamie sa v ňom pokúsil o reformu školských obedov v USA. Chcel tak pomôcť americkej spoločnosti v boji s detskou obezitou a zlými stravovacími návykmi. V prvej časti tohto projektu sa Jamie zameriaval na prvý stupeň školákov v západnej Virgínii, kde sa snažil presadiť ovocie a zeleninu do stravovania detí. V druhej časti projektu Jamie pôsobil v Los Angeles, v Kalifornii. Dosiahol niekoľko revolučných zmien, napríklad zlepšenie zloženia mletého mäsa, ktoré sa používa v školských jedálniach. Bol to síce veľký boj s výrobcami, pretože tí sa s Jamiem a s ABC súdili, ale zdravý rozum vyhral.


Jamiemu však tieto reality shows nestačili a rozhodol sa bojovať za zavedenie vzdelávania o výžive do školských osnov. Už niekoľký rok je vyhlásený Jamieho FoodRevolutionDay


Jamie upozorňuje na to, že v súčastnosti čelí globálnej epidémii obezity vyše 42 miliónov detí mladších ako 5 rokov. Pri takýchto číslach je pravdepodobné, že sa ďalšia generácia dožije kratšieho života ako ich rodičia, ak sa neurobí nič pre odstránenie týchto alarmujúcich štatistík.
Preto tento rok Jamie žiada o podpísanie petície, ktorá má ukázať našu podporu pre povinnú výučbu zdravej výživy na školách po celom svete. Podľa Jamieho je dôležité vyzbrojiť budúce generácie vedomosťami o výžive, pretože potrebujeme zdravšiu, šťastnejšiu a produktívnejšiu generáciu. Ak podpíšete petíciu pomôžete Jamiemu a jeho tímu vytvoriť hnutie, ktoré bude dostatočne silné na to, aby prinútilo krajiny G20 k prijatiu tohto opatrenia. 


Jamie má vo všetkých krajinách, ktoré podpísali petíciu i ambasádorov, ku ktorým sa môžete pridať aj vy. Stačí sa prihlásiť. Ambasádori majú za úlohu udržiavať túto revolúciu v stravovaní celý rok.
Jednou zo slovenských ambasádorov je i Jana Earl, ktorú poznám i osobne. Boli sme spolu na trénerskom školení. Jana má veľmi zaujímavú fanpage na facebooku a internetovú stránku, kde sa venuje zdravému životnému štýlu. Odporúčam pozrieť ;)

Jamieho projekt podporujú aj známe osobnosti. Nájdete medzi nimi Kylie Minogue, Ed Sheeran, Matthew McConaughey, Alfie Dayes, One Republic a iných. Medzi spoločnosti podporujúce tento projekt patrí napríklad Google, Tefal, či Change.org. 

Musím povedať, že Jamieho za jeho veľké ciele veľmi obdivujem. Ja sama ako osobná trénerka vidím aký problém majú ľudia s vedomosťami o zdravej výžive. Súhlasím s Jamiem, že vedomosti o zdravej strave by sa mali do detí tlačiť od raného detstva. Mám malú sestru a stále, keď prídem domov sa ma vypytuje: "Monči, toto je zdravé?...A toto?... A tento džús môžem piť?". Myslím, že každé dieťa by malo dostávať informácie o tom, čo je pre jeho telo škodlivé a čo nie. Verím, že by vyrastala zdravšia, vitálnejšia a lepšia generácia, ktorá by bola oveľa aktívnejšia a prínosnejšia. Zdravé strava robí s telom zázraky a človek so zdravým telom robí zázraky tiež.


Monika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára